Amili Blogg - om likviditet, innsikt og teknologi

Hva er legalpant? Og hvordan går jeg frem?

Skrevet av Hanne Groa | Aug 7, 2024 1:04:30 PM

Fakturerer du fellesutgifter? Da har du krav på legalpant. Men, hva er egentlig legalpant? Få innsikt i hva legalpant er, og hvorfor det er effektivt å kreve legalpant når du har rett på det.  

Fakturerer du fellesutgifter? Eller avfallsgebyr, feieavgifter eller vann- og kloakkavgifter? Da bør du vite at alle disse utgiftene har krav om legalpant. Skulle betalingen utebli for krav av denne typen? Sørg for at de blir håndtert riktig - oddsen er nemlig stor for at du får pengene dine.

Hva er legalpant?

Legalpant er en lovbestemt pant, en form for sikkerhet som går foran andre pantsettelser. Det betyr at du som kreditor har rett til å ta beslag i, eller kreve visse eiendeler som tilhører skyldneren - uten at det er gjort en spesiell avtale om dette. Legalpant er vanligvis knyttet til å sikre betaling av visse typer gjeld, som eksempelvis skatter og avgifter til staten, lønnskrav fra arbeider og bidrag til felleskostnader i borettslag.

Fordeler med legalpant

Som nevnt, så går legalpant foran andre pantsettelser. Har du legalpant for kravet ditt, så betyr det at du kan få pengene dine - før eventuelle andre kreditorer.

Legalpant kan ikke slettes, og det kan heller ikke avtales annet mellom partene.

Bor du i et borettslag hvor en av de andre eierne ikke betaler fellesutgifter? Da kan legalpant gi grunnlag for at boligen til vedkommende tvangsselges, slik at skyldige fellesutgifter blir betalt.

“Har du legalpant i eksempelvis eiendom, kan du kreve at denne eiendommen selges for at du skal få innfridd kravet ditt”.

Ved legalpant - sørg for å:

  • Gi beskjed til din innfordringspartner om at du har fakturaer med legalpant.

  • Forsikre deg om at kravet ditt faktisk er dekket av en legalpantrettighet i henhold til loven.

  • Send et inkassovarsel først. Selv om du har rett på legalpant, så er det anbefalt å gi den andre parten mulighet til å betale frivillig først.

Enkelt oppsett for legalpant i Visma Business

Bruker du økonomisystemet Visma Business og fakturerer kostnader /avgifter/gebyr med legalpant? Da finner du et superenkelt oppsett for legalpant i AutoCollect-tjenesten. 

Det første du bør gjøre, er å gi oss beskjed om at du har krav med legalpant. Legger du i tillegg inn informasjon om kommunenummer, gårdsnummer, bruksnummer og festenummer i AutoCollect, vil tjenesten fange opp om kravet gjelder legalpant. Da vil skyldner få et tilpasset oppfølgingsløp i AutoCollect, som blant annet sørger for utsendelse av inkassovarsel, samt varsel om tvangssalg hvis betaling uteblir. 

Ettersom dette er enkel og effektiv måte å kreve legalpant på, vil oppsettet for legalpant etterhvert bli tilgjengelig i AutoCollect i flere økonomisystemer 😊

Bruker du Visma Business? Se filmsnutt "Slik kommer du i gang med legalpant i Visma Business her" (4 min).

Vi hjelper deg med legalpant

Har du utestående, forfalte fakturaer som har legalpant? I Visma Amili har vi lang erfaring og god kunnskap på dette fagfeltet. Har du spørsmål, eller trenger hjelp til å kreve legalpant? Kontakt oss, så hjelper vi deg!